Opinie

Opinie

zaterdag 31 januari 2009

Interviews over de Amsterdamse School

Begin 20ste eeuw zijn een paar architecten die lid waren van SDAP en ongeveer dezelfde ideeën hadden, begonnen met de Amsterdamse School. Ons vooronderzoek voor de interviews leek op een zoektocht. De Amsterdamse School is een belangrijk project geweest waarmee het Scheepsvaart museum in Amsterdam, het gebouw Het Schip, en het gebouw van de Bijenkorf in Den Haag zijn gebouwd.

Tijdens onze zoektocht hebben wij met verschillende mensen contact gezocht die ooit met Amsterdamse School projecten bezig zijn geweest of die in aanraking zijn gekomen met de kunst van de Amsterdamse School in hun dagelijkse leven. Met deze mensen hebben wij over de Amsterdamse School en de betekenis van dit project voor ons hedendaagse leven gesproken.

Eerst hebben wij met Andre van Stigt contact opgenomen. Andre van Stigt is architect en zoon van Joop van Stigt die de Pieter Lodewijk Takstraat (een project van de Amsterdamse School) gerestaureerd heeft in 1980. Andre van Stigt heeft het gehad over de Amsterdamse School projecten waaraan zijn vader ook deel heeft genomen en heeft ons verteld hoe belangrijk de projecten van de Amsterdamse School voor ons hedendaagse leven zijn.

Daarna hebben wij Frederieke Jochems bezocht in haar atelier. Frederieke Jochems hebben wij ontmoet dankzij haar korte opname over haar fotoproject 'Paleis voor de laatste arbeiders'. Frederieke Jochems heeft als fotograaf en bewoonster van een Amsterdamse School woning haar mening met ons gedeeld over sociale woningen en de status van de woningen die door de Amsterdamse School zijn gebouwd.

Toen zijn wij een bewoonster tegengekomen die reeds 15 jaar in een woning van de Amsterdamse School woont;Juliana Fikki . Zij heeft ons ontvangen in haar warme woning en heeft verteld wat de Amsterdamse School voor haar betekent. Ook hebben wij het over de economische crisis gehad die de laatste tijd bij ieder gesprek voor koude lucht zorgt.

Als laatste hebben wij met Ton Heijdra een leuke gesprek gevoerd in de luchroom van museum Het Schip. Ton Heijdra heeft ons verteld hoe belangrijk geschiedenis kan zijn en hoe uniek de Amsterdamse School is. Het idee was dat arbeiders recht hadden op iets moois. Ze kwamen op voor het recht van de arbeiders op een mooiere woning.



Andre van Stigt – “Amsterdamse School bouwde burchten voor de arbeiders...”

Frederieke Jochems – “...over 10-20 jaar dan wordt het een buurt met meer rijke mensen die hoge huren betalen...”

Juliana Fikki – “Laat staan de arbeiders, zelfs een doorsnee persoon kan het niet meer huren, het wordt echt duur...”

Ton Heijdra – “Het aardige is juist dat de opkomende Arbeidersbeweging samen met de Amsterdamse School iets bijzonders tot stand heeft gebracht."

Labels: , , , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage